سرور چیست؟
سرور یک دستگاه برای ارائه خدمات به دستگاه های دیگر که به ان کلاینت می گویند. به طور ساده server دستگاهی است که چندین درخواست را به طور همزمان ارائه می دهد و اطلاعات را در خود نگهداری می کند. server در مکان های به نام دیتاسنتر نگهداری می شود و از دو بخش سرویس گیرنده و سرویس دهنده تشکیل می شود که یکی درخواست را از کاربر می گیرد و سپس سرویس دهنده در خواست را به کاربر می دهد.
انواع SERVER
server میتواند به یک سیستم فیزیکی، سیستم مجازی یا نرمافزاری که خدمات SERVER را انجام میدهد، اشاره کند. نحوه عملکرد server بسته به نحوه استفاده از server به طور قابل توجهی متفاوت است.
سرور های فیزیکی یا سرور های اختصاصی
SERVER های فیزیکی یا اختصاصی برای یک کاربرد استفاده می شود و دارای امنیت بالایی هست. server فیزیکی مانند کامپیوتری است که به عنوان سرویسدهنده در برابر کلاینت عمل میکند و اطلاعات روی آن ذخیره میشود. به این معنی که کانفیگ یا تنظیمات آن مانند کامپیوتر شخصی نیست.
سرور مجازی یا vps
سرور مجازی یا vps مخفف Virtual Private Server است که مانند SRVER های فیزیکی عمل می کند. Vps یا سرور مجازی از فناوری مجازی ساز برای تقسیم server به چندین بخش استفاده می کند. این که باعث می شود هر شخص یک server مختص به خود را داشته باشد و تمامی منابع سرور مختص به همان کاربر باشد. البته لازم به ذکر است سرور های فیزیکی نمی توانند منابع را به سرور دیگر انتقال دهد اما سرور مجازی این کار را میتواند انجام بدهد
Server اشتراکی
هاست اشتراکی نوعی server است که برای وبسایت ها قابل استفاده است. قابلیت اشتراک منابع در سایت ها و اپلیکیشن ها می تواند اطلاعات را به کامپیوتر هر شخص به صورت همزمان بفرستد.
تفاوت سرور و کامپیوتر شخصی
بین کامپیوترهای شخصی و سرورها، شباهتها و تفاوتهایی وجود دارد. بیشتر SERVER مبتنی بر پردازندههای X86/X64 هستند و میتوانند پردازشهای کامپیوترهای شخصی که مبتنی بر پردازندههای X86/X64 هستند را نیز انجام دهند. با این حال، برخلاف کامپیوترهای شخصی، server فیزیکی اغلب شامل چندین سوکت CPU و حافظه تصحیح خطا error correcting memoryهستند. معمولاً سرورها نسبت به بیشتر کامپیوترهای شخصی، از حافظه بسیار بیشتری پشتیبانی میکنند.
یکی دیگر از تفاوت هایشان یه نحوه عمکلرد ان است. SERVER اغلب بخاطر کار پیچیده به صورت 24 ساعته کار انجام می دهند و خاموش نمی شوند و همچنین در فضای وب حضور دارند بنابر این از نظر سخت افزاری با کامپیوتر ها فرق دارند. به طور مثال، یک server ممکن است مجهز به منابع و رابطهای شبکه اضافی باشد. این منابع اضافی به SERVER اجازه میدهند، حتی اگر یکی از منابع کلیدی از کار بیفتد، به کار خود ادامه دهد.
مدل های server
سرور ها معمولا بر اساس قابلیت هایشان دسته بندی می شود
وب server: سروری است که صفحات یا فایلهای HTML درخواستی را ارائه میدهد. در وب SERVER، مرورگر وب به عنوان مشتری client عمل میکند.
اپلیکیشن server: SERVER های اپلیکیشن کاربران با نصب برنامه میتوانند به SERVER متصل بشوند و از ان استفاده کنند.
server پروکسی: سروری که به عنوان واسطه بین SERVER اصلی و کلاینت یا کاربر قرار میگیرد و به درخواستهای کاربر پاسخ میدهد.
serverایمیل: SERVER است که با دریافت و ارسال ایمیل برای شرکت ها استفاده می شود.
sever مجازی: این نوع SERVER، یکی از اساسیترین و سادهترین انواع سرورها است که برای اشتراکگذاری فایلها در یک شبکه استفاده میشود.
Dns server: به SERVER گفته میشود که روی آن سرویس و تنظیمات DNS وبسایتها انجام شده است و وظایف مربوط به Resolve شدن آدرس SERVER IP های مربوط به وب server، ایمیل SERVER و… را در شبکه اینترنت برعهده دارد.
جمع بندی
server یک کامپیوتر بسیار قدرتمند است که در تمام ساعات شبانه روز به اینترنت متصل است و چندین سرویسگیرنده را پوشش میدهد. وظیفه SERVER دریافت درخواست از کلاینت (سرویسگیرنده)، پردازش درخواست در کمترین زمان ممکن و پاسخ به آن است. server میتوانند ویژگیهای مختلفی ارائهدهند که در اصطلاح به آنها سرویس میگوییم. از جمله سرویسها میتوان به اشتراکگذاشتن داده یا منابع میان چند کلاینت و انجام محاسبات درخواست شده اشاره کرد.